Opleiding Post HBO Geo-Informatievoorziening

Het inzetten van een geo-informatievoorziening en het begrijpen van alle gerelateerde organisatieprocessen is relatief ingewikkeld.

 • Welke bedrijfsprocessen ondersteunt Geo-informatie en GIS?
 • Hoe ontsluit ik geografische gegevens zodat iedereen in de organisatie er gebruik van kan maken?
 • Wat kan ik of moet ik met Open data en Open standaarden?
 • Hoe zet ik een goede geo-infrastructuur op?
 • Met welke actuele en wettelijke ontwikkelingen moet ik rekening houden?
 • Aan welke kwaliteitscriteria moet ik voldoen?
 • Hoe kan ik een investering zo snel mogelijk terugverdienen? (Wat is mijn businesscase?)

De antwoorden op deze vragen zijn sterk afhankelijk van het type organisatie en de prioriteiten die worden gesteld.

Door middel van verschillende actuele thema's in de opleiding wordt een accent gelegd op de samenhang tussen organisatorische aspecten, informatie management en inhoudelijke aspecten van Geo-informatie en GIS.

In de opleiding zijn een aantal  practica en opdrachten opgenomen zodat u zelf een eenvoudige geo-informatievoorziening kunt opzetten, waarbij u kwaliteitsuitspraken kunt doen over datasets en u weet hoe een GIS- kaart een cartografisch product kan worden.

Verder zijn is er een excursie opgenomen in de opleiding zodat u de gelegenheid krijgt om in de GIS-keuken van een andere organisatie te kijken.

Ten slotte gaat u samen met de andere deelnemers aan de hand van een projectopdracht een probleemstelling te lijf en presenteert u vervolgens uw bevindingen. De opdracht loopt als een rode draad door de opleiding waarmee u uw opgedane kennis meteen toepast.

Ervaringen uitwisselen
De kracht van de opleiding ligt met name in het uitwisselen van ervaringen en gedachten tijdens iedere lesavond, practica of excursie. Deelnemers die de opleiding doen schuiven vanuit een gemeente, provincie, waterschap, defensie eenheid, nutsbedrijf of adviesbureau aan en kijken vaak met eigen ogen naar de problematiek. Het opdoen van nieuwe kennis afkomstig van de docent en het uitwisselen van ervaringen en het discussieren daarover met de mede deelnemers helpt de deelnemer een stap verder te komen.

Docenten
Naast ervaren Nieuwland docenten/adviseurs worden gastdocenten van o.a. de Universiteit Wageningen ingeschakeld voor specifieke onderdelen van de opleiding.

Resultaat
Na deze opleiding:

 • heeft u de juiste, actuele kennis en inzichten voor het coördineren van een effectieve (aangepaste) geo-informatievoorziening
 • kunt u actuele en wettelijke ontwikkelingen beoordelen op toepasbaarheid
 • heeft u via excursies en ervaringen van klasgenoten kennis genomen van de geo-informatievoorziening bij andere instanties
 • beschikt u bij goed gevolg over een post HBO diploma.

Voor wie?
Voor iedereen die meer met (geografische) gegevens wil gaan doen, die behoefte heeft aan inzicht en overzicht en die zijn/haar nu nog gefragmenteerde kennis wil vergroten.

De opleiding is bedoeld voor (toekomstige) geo-coördinatoren, geo-adviseurs, projectleiders en adviseurs ICT, GIS specialisten uit de private en publieke sector.

De deelnemer beschikt minimaal over een HBO diploma.

   

Lesprogramma  Lesprogramma

Praktische informatie  Praktische informatie

Rooster  Bekijk het rooster

Detacheringen BGT personeel  Schrijf hier in

Nog vragen? Bel Peter Kaspers 0317 421711